Schappennieuws is uitgebreid met SCHAPPENPRAAT, een maandelijkse column waarin gediplomeerd gewichtsconsulente en voedingsdeskundige Monique de laatste ins & outs over voeding bespreekt, lekkere en gezonde recepten deelt, maar ook vragen zal beantwoorden over voeding en diëtiek.

BESPAREN

Laatst vroeg iemand mij “Monique, wat doe jij nu zoal om te bezuinigen op alles?”. Het is tegenwoordig niet opmerkelijk meer als je zo’n vraag gesteld krijgt. Ik krijg ze dan vooral op gebied van hoe toch nog gezond en lekker te kunnen eten maar met zo min mogelijk geld. Dus zo’n vraag overvalt mij niet echt meer. Alhoewel ik weet dat ik echt goed bezig ben, zet zo’n vraag me toch wel weer even aan het denken en resumeer ik alles. Loop ik even na of ik ergens nog meer op kan besparen.

Besparen is het modewoord geworden de laatste tijd. En ook hoor je het woord mindfulness erg vaak vallen en niet zelden in combinatie met besparen. We grijpen door de crisis enorm naar een houvast. We willen ons toch nog ergens veilig en daardoor gelukkig voelen. De crisis raakt ons allemaal, of je nu een uitkering hebt of een topsalaris verdient en een paar huizen bezit.

Afgelopen week hoorde ik bijvoorbeeld dat speciaalzaken en delicatessewinkels het gewoonweg niet meer redden en bij bosjes failliet gaan. Terwijl de natuurvoedingswinkels zich ontplooien tot ware supermarktketens en soms vrijwel net zo duur zijn als delicatessewinkels. Speciale wijnwinkels, kaviaarwinkels, en zelfs de echte slagers sluiten genoodzaakt hun deuren terwijl er op de andere hoek van de straat weer een één of andere “mindfulness winkel” geopend wordt.


De behoeften van mensen zijn enorm veranderd. We willen weer knus. We willen weer saamhorigheid, lekker kneuterig zijn en vooral besparen. Want besparen is ook een soort hit/trend geworden. Mensen zijn het nu erg leuk gaan vinden om zoveel mogelijk te scoren op besparing op aller gebied. Eten en drinken. Gas en elektra. Water en lichamelijke verzorging. En de uitjes en vakanties kunnen ook zo goedkoop mogelijk.

Ik woon al jaren in een lief klein gezellig huisje, dat bijna 60 jaar oud is. Knus, dat zeker, maar verder erg slecht geïsoleerd en verouderde muren. En dit komt mijn energieverbruik uiteraard niet ten goede. In de zomer smeul ik weg hier en in de winter krijg ik het niet warm gestookt. Maar ik heb mijn maatregelen al snel genomen: dubbel glas geplaatst, nieuwe HR ketel. Dikke gordijnen overal. Dit scheelt aanzienlijk, merk ik aan het gemopper van mijn andere buren die hun energierekening ontvangen. Het is verder ook een kwestie denk ik van hoe je er zelf instaat.

Wat ik zoal dus doe? Ik was hooguit twee keer per week een 30 graden was in 30 minuten, spaar mijn wasgoed op zodat ik volle trommels te wassen heb. Ik heb ook geen ‘overbodige’ apparaten in huis als een droger en een afwasmachine. Mijn wasjes drogen het hele jaar door (ja, ook in de winter!) lekker op mijn balkonnetje buiten. In de zomer een heerlijk iets, in de winter kost het wat langere droogtijd, maar wat zou dat?

Ik heb nergens overbodig stekkers langdurig in stopcontacten. De enige apparaten die bij mij 24 uur werken zijn de koelkast en mijn modem voor internet. Zelfs de stekkers van de radio en TV en PC trek ik er gewoon na gebruik uit. Kwestie van het jezelf even aanwennen. Ik weet nu niet beter.

Het gehele jaar door brand ik kaarsen, mijn licht gebruik ik echt minimaal tot nooit en ook overal zitten spaarlampen ingedraaid. Maar ik vind kaarslicht heerlijk, knusjes en dus is het voor mij geen opoffering om mijn lampen ‘s avonds uit te laten en mijn kaarsen aan te steken. Ik houd mijn verwarming rond de 20 graden in de winter. Ook al vriest het min 10 buiten, hoger gaat mijn verwarming nooit. Want wat is er nu moeilijk aan een extra trui aantrekken? En dikke sokken en sloffen aan? Een heerlijk warme plaid over je heen ‘s avonds op de bank?
Water verbruik ik ook minimaal. Tanden poetsen doe ik met de kraan dicht. Douchen maximaal 5 minuten. En niet iedere dag. En nee, ik stink er niet erger van, want even een washand natmaken bij de kraan en jezelf wassen is net zo effectief. Geen emmers gebruiken voor schoonmaak, maar de handige keukenspray met een vochtige doek. Douche bespaar knop en zorgen dat er niets lekt. Energiezuinige apparaten aanschaffen en niet teveel apparaten in huis hebben. Tegenwoordig heeft een gemiddeld huishouden maar liefst drie televisies en 4 koffiezetapparaten in huis. Zijn we niet een beetje verwend?


Uiteraard komen veel mensen mij om bespaartips vragen op gebied van eten en drinken. Vaak denken mensen dat ze niet meer kunnen bezuinigen dan dat ze al doen en het verbaast ze dan ook keer op keer als ik toch nog met wat bijzondere bespaartips kom. Zoals: koop in één supermarkt. Tegenwoordig zijn de meeste supermarkten vrijwel even zo duur/goedkoop en ontloopt het één de ander niet meer, zoals er vroeger nog wel een overduidelijk verschil was tussen de Aldi en de AH. Hoe méér u bij verschillende supermarkten naar binnen wandelt, hoe meer u uiteindelijk kwijt bent. We nemen altijd meer mee. Dit is onlangs uit onderzoek gebleken.

Koop ook geen mini en kleinverpakkingen. Naast dat het voor het milieu erg schadelijk is betaalt u er ook veel meer voor. Dit geldt ook voor voorverpakte en bewerkte voeding, zoals voorverpakte sla en groenten. Een pakje wok groenten kost al snel zo’n 2 euro terwijl u porties kunt maken van verse paprika, ui, prei en bijvoorbeeld champignons en peultjes en boontjes. Bovendien is dit verser dan vers en dus echt goedkoper.

Koop seizoensgebonden. Koop geen aardbeien in de winter of boerenkool in de zomer. U betaalt er veel meer voor en bovendien is het uiteraard nooit echt vers. Seizoen groenten worden ook in het seizoen zelf vaak goedkoop aangeboden. Wat ik bijvoorbeeld doe is in de zomer verse Hollandse aardbeien kopen en invriezen. Zo heb ik altijd verse goedkope aardbeien in huis.

Gebruik dus ook uw vriezer goed. Maak veel porties van producten die u groot kunt inkopen. Dit scheelt naast geld ook veel tijd want even een portie gesneden groente uit de vriezer halen en u heeft een verse maal.

Koop afgeprijsde artikelen. Vrijwel alle supermarkten hanteren tegenwoordig dagkortingen van bijvoorbeeld 35% omdat een product tegen de datum loopt. U weet uit mijn eerdere columns dat houdbaarheidsdatums erg weinig zeggen over een product, dus gebruik uw zintuigen. Ons eten is niet zo snel bederfelijk, vanwege de vele hulpstoffen (helaas) en dus hoeven we niet snel te vrezen. Dit is ook een win-winsituatie want u bent voordeliger uit en de supermarkt behoeft minder weg te gooien.

Maak ook gebruik van de heerlijke apparaten die we tegenwoordig in de keuken hebben (magnetron, oven). Deze apparaten gebruiken minder stroom en gas en ook is het bereiden gezonder, omdat er geen bakproduct bij hoeft te komen. Bovendien is het veel sneller klaar.

Koop uiteraard geen pakjes/potten en andere kant-en-klaar producten. Naast veel duurder zitten er ook extreem veel chemische hulpmiddelen in, wat de gezondheid niet ten goede komt.

Ik loop leeg zoals jullie merken, ik kan nog wel tien columns vullen met dit soort tips, dus ik hou het hier even maar bij voordat het jullie duizelt. Heeft u nog een goede bespaartip? Dit hoor ik erg graag ! Laat een bericht achter!

Om het af te leren toch nog eentje:
Nu de temperatuur dalende is en niet meer boven de 10 graden uitkomt, kunt u ook producten buiten in een plastic box houdbaar houden! Dit is een uitkomst voor alleenstaanden bijvoorbeeld die hun koelkast minimaal gebruiken. Zet de koelkast uit in de winter en bewaar de spullen buiten in een kist. Dit bespaart erg veel stroom! Bovendien kunt u de koelkast ook even lekker soppen!

Print Friendly

Een reactie plaatsen

Zonder Facebook account kunt u hieronder reageren

*

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten