Toegegeven: zelfs bij mij heeft het best even geduurd eer ik werkelijk overstag ging voor verse knoflook. Bij mij was er toch ook steeds wel weer het nadeel van de geur dat mij ervan weerhield de echte verse knollen aan te schaffen. Wel vond ik de poedervorm altijd al ontzettend lekker. Maar als ik dan toch weer eens mocht proeven van echte verse tenen knoflook, besefte ik wel dat er een groot gapend gat ligt tussen poeder en vers.
Ook wist ik uiteraard best van de enorme grote gezondheidsvoordelen van dit knolletje. Maar er is sinds kort ook veel meer bekend geworden over deze pluspunten van knoflook. Het blijkt dat knoflook dus echt veel meer in zijn mars heeft om ons gezond en sterk te kunnen houden bij dagelijks gebruik.
Het was al erg lang bekend dat knoflook de smeerolie is voor ons hart en bloedvaten. En dat het werkt tegen ontstekingen, deze zelfs kan voorkomen na bijvoorbeeld een operatie. Maar vrij nieuw is de ontdekking dat knoflook een waar spoelmiddel blijkt voor de lever. Bepaalde stofjes in de knoflook schijnen een reinigende douche te geven aan onze lever. Ach, eigenlijk valt er dus gewoonweg niets slechts te vertellen en zou knoflook eigenlijk als een vast item opgenomen moeten worden in de beroemde schijf van vijf. Een schijf van ZES dus: iedere dag als ADH 3-4 verse tenen knoflook. Zo’n gek idee lijkt me dat nog niet. Dan kunnen ze daar ook meteen een theelepel kurkuma aan toevoegen.
Maar ja, die geur hé? Nou, daar heb ik dus echt wat op gevonden. Naast de bekende trucjes als op peterselie kauwen na de knoflook-maaltijd, kauwgum, melk drinken, en yoghurt eten ben ik erachter gekomen dat je knoflook geurloos maakt door de kern te verwijderen en dus alleen de tenen te gebruiken en deze eerst te vergruizen in een mixer/food processor. Zodra je de tenen vergruist verdwijnt de geur uit je mond. Ook zijn biologische knoflook knolletjes een stuk minder in geur bij gebruik. Toen ik hier dus achter kwam gingen bij mij alle lichten op groen voor knoflook en is het zeer verwelkomd in mijn keuken. Iedere dag verwerk ik zeker 4 teentjes in mijn eten. Als lunch, bij de maaltijd of in een tussendoortje, het kan niet gekker.
Ik vind het heerlijk. En snap steeds een beetje meer van de echte knoflook freaks die er ook zijn. Er zijn hele fanclubs opgericht voor het knolletje. In Engeland zijn er zulke fanatieke aanhangers die ieder jaar een driedaags knoflook-evenement houden waarin je je drie dagen lang waant in één grote knoflook, inclusief geur. Niet dat je mij daar nu zo snel tussen ziet lopen, maar ik snap deze fanatiekelingen wel en draag het witte knolletje ook een warm hart toe.
Graag experimenteer ik in de keuken, zoals inmiddels bekend. En ook de knoflook was de afgelopen periode een zeer gewild ingrediënt om de meest lekkere gerechten mee op tafel te toveren, gezond en snel klaar. Met mijn eigen gezonde kook-maniertjes uiteraard. Want mensen bekend met mijn columns weten inmiddels ook dat ik dat hoog in het vaandel heb staan. Geen zout, geen suiker, geen olie. Maar verse kruiden, Stevia suiker en sojasaus. Dat dit echt lekker kan zijn, bewijst het volgende recept:
KIP PANNETJE (voor 2 personen)
Ingrediënten:
- twee stukjes (liefst biologische) kipfilets, in hapklare blokjes gesneden
- 5 tenen knoflook, vergruisd in de food processor
- een gesnipperde ui
- kurkuma
- een zakje krielaardappeltjes zonder zout (bijvoorbeeld AH puur & eerlijk) of circa 8 gekookte/gestoomde aardappelen zonder zout
- een potje HAK sperzieboontjes, uitgelekt
- een flesje KIKKOMAN sojasaus zonder zout (flesje met de groene dop)
Bereidingswijze:
Smeer de blokjes kip met wat knoflook in en strooi er wat kurkuma over, laat dit even intrekken. Schenk een flinke scheut sojasaus in een anti-aanbak koekenpan en bak de kip gaar op half hoog vuur. Zet het vuur laag en voeg de knoflook, ui, aardappeltjes en boontjes één voor één toe en blijf het geheel bewegen. Strooi er wat kurkuma over en een klein beetje sojasaus. Doe een deksel op de pan en laat het geheel nog even vijf minuten op laag vuur sudderen. Serveer direct over twee borden, eventueel met verse biologische sla.
Dit recept is ook zeer geliefd bij kinderen, echter, gebruikt u bij kinderen wel wat minder knoflook, want kinderen vinden een te scherpe knoflooksmaak snel te heftig.
Ik zie uw ervaring met dit recept graag tegemoet! EET GEZOND EN SMAKELIJK!