Schappennieuws is uitgebreid met SCHAPPENPRAAT, een maandelijkse column waarin gediplomeerd gewichtsconsulente en voedingsdeskundige Monique de laatste ins & outs over voeding bespreekt, lekkere en gezonde recepten deelt, maar ook vragen zal beantwoorden over voeding en diëtiek.

KOKEN IN KLEI

Ik doe het al jaren. Koken met tajines. Het is de meest gezonde manier om voedsel te bereiden, zeker als je net als ik geen bakproducten gebruikt, maar alles in zijn pure vorm stoomt en kookt en stooft. Alles komt er gewoon nét even lekkerder uit. Gelukkig zie ik zeker de afgelopen twee jaar een grote stijging in de verkoop van tajines. Waren ze eerder echt zeer moeilijk vindbaar, nu kun je al de meest mooie tajines gewoon bij de Blokker/Xenos en Marskramer kopen. Echter zijn dit uiteraard fabriek vervaardigde kookpotten. Ik ga het liefst voor de echte handgemaakte kookpotten. Die kun je vooral vinden in landen als Marokko en alle andere Arabische landen. Daar koken ze alles standaard in stoofpotten en kennen ze onze luxe pannensets niet. Daar gebeurt alles in tajines, eten ze zelfs uit tajines. Borden hebben ze vaak ook niet.

Een tajine is dus een ronde kleien kookpot, met een hoog oplopend deksel. In het deksel zitten luchtgaatjes om de stoom zo te laten reguleren, dat al het voedsel in de tajine gelijkmatig gestoomd wordt. Klei heeft diverse goede eigenschappen. Het verdraagt extreme hitte zodat de tajine dus vrijwel op iedere vuur bron gebruikt kan worden. Ook dient het als de perfecte oven/magnetron schaal. Klei is een natuurproduct en wordt deze dus geheel handmatig vervaardigd, dan is de tajine volledig vrij van eventuele gifstoffen.


Gifstoffen? Ja. Helaas wordt het steeds duidelijker dat veel van ons huidige kookgerei lagen bevatten die bij (over)verhitting giftige gassen en stoffen/deeltjes af kunnen geven. Een zeer schrijnend voorbeeld was er laatst nog in de media. Een oudere dame besloot op een dag een poffertjespan te kopen. Ze zag een leuke aanbieding en besloot de pan na aankoop bij thuiskomst meteen uit te proberen. De dame woont in een kleine woning, met twee hondjes en twee grote kooien vol met de meest prachtige papegaaien. Haar keukentje grenst meteen aan haar woonkamer, waar de twee grote kooien stonden. Bij het verhitten van de poffertjespan kwam er een zwaar giftig gas vrij, waardoor tot haar grote schrik haar mooie vogels direct dood van hun stok vielen. Er was hier sprake van PTFE ofwel Teflon vergiftiging, een vergiftiging die helaas nog zeer regelmatig onder vogels tot de dood leidt. Dit is natuurlijk vreselijk.

Het is natuurlijk helemaal een goed idee als we voortaan alles lekker in kleien potten gaan bereiden. Naast het feit dat dit ook geheel vetvrij en dus caloriearm kan, blijven smaken en vooral de goede voedingsbronnen in groente, vlees, vis en zelfs fruit voor 100% behouden. Maar vooral: de pure smaken ervaart u 100% zuiver!

Klei is ook een erg gewild ingrediënt in tal van (huid)verzorgingsproducten en dat is ook niet voor niets. Klei zuivert de huid en heeft een erg goede werking op de bloedsomloop. Probeert u het maar eens uit met een kleimasker op uw gezicht. U merkt na het verwijderen van de klei meteen een groot verschil.


Klei heeft zich dus zelfs in onze voeding een weg weten te vinden. In sommige landen wordt klei gegeten. Kort samengevat: klei is gezond en puur. Dichter bij de natuur kunt u niet komen met klei. De tajine is er dus een perfect voorbeeld van. Ik heb de tajine enkele jaren geleden leren kennen toen een Turkse vriendin mij uitnodigde om bij haar te komen eten. Ze had vier tajines pruttelend stomend op haar kleine fornuisje staan toen ik binnenkwam en de meest heerlijke geuren bereikten al meteen mijn neus. Nieuwsgierig als ik was (en nog ben vrees ik) ben ik meteen even stiekem onder de deksels gaan kijken en er ging werkelijk een wereld voor mij open. Ik kreeg van haar (hoe lief! Ik ben haar nog steeds erg dankbaar!) een echte tajine mee naar huis en meteen was ik om. Ik kocht via familie van mijn Turkse vriendin meerdere tajines vanuit het land zelf. Sommigen waren zo mooi, dat ik ze niet eens wilde gebruiken. Want naast alle grote gezondheidsvoordelen hebben tajines nog een leuke eigenschap: ze zijn prachtig om te zien en daarom een pronkstuk om neer te zetten in je keuken.

Ieder jaar vertrekken mijn Marokkaanse buren voor een familiebezoek /vakantie voor enkele weken naar Marokko en ik vraag ieder jaar weer of zij wat mooie tajines voor mij willen meebrengen. Want nergens hier in Nederland krijg je ze zo mooi als vanuit de landen zelf. Ze worden daar massaal op markten verkocht, en vreselijk goedkoop. Het is al een plaatje op zich om zo’n tajine massa bijeen te zien. Ik kan ervan genieten. Heeft u Marokkaanse vrienden/buren? Vraagt u ze dan ook eens naar deze unieke tajines! Ik verzeker u: er gaat een nieuwe wereld voor u open!

Print Friendly

Een reactie plaatsen

Zonder Facebook account kunt u hieronder reageren

*

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten