Ik hoorde voor het eerst over Stevia nu enkele jaren geleden. Een erg vaag berichtje las ik erover in de krant, over een nieuwe soort suiker, die geen chemische rommel bevatte en 100% natuurlijk was en…geen enkele calorie leverde. Ik was in die periode volop aan het studeren en werd door dit bericht enorm nieuwsgierig en ben toen nog echt op een soort strooptocht geweest langs alle natuurvoeding winkels en zelfs homeopaten. Ik kon destijds helaas niets vinden. Terwijl ze in de Aziatische landen, met name China, al een paar jaar aan de Stevia waren. Ik herinner mij nog, dat ik een jaar of twee na mijn eerste kennismaking met Stevia, wel ergens in een kleine natuurvoeding winkel een flesje Stevia vond. Ze vroegen er toen echter bijna vijfentwintig gulden voor! Vooral die waanzinnig dure plakker op het flesje ben ik mij blijven herinneren en heb het uitproberen-idee meteen maar ook laten varen, want als arme studente kon je zoiets onmogelijk bekostigen.
Toch is Stevia mij al die jaren blijven interesseren. Steeds doken er hier en daar weer wat nieuwsberichten op. Kranten, tijdschriften en vakbladen schonken er “voorzichtige aandacht” aan. Ik ben toen eens wat dieper gaan speuren en kwam erachter dat Stevia dus zwaar werd onderdrukt door de grote fabrikanten in Amerika, die de chemische zoetstof Aspartaam op de markt aan het zetten waren en de wereld daarmee wilden veroveren. Wat ze uiteindelijk ook is gelukt. Het fijne weten we uiteraard nooit maar er zijn bewijzen dat er erg veel is gekonkeld en zelfs gechanteerd door de grote Amerikaanse man achter Aspartaam om Stevia van zowel de Amerikaanse als Europese markt te houden. Dit alles heeft er in ieder geval wel voor gezorgd dat Stevia pas verleden jaar juni eindelijk in Europa werd toegestaan als erkende zoetstof.
Eindelijk, eindelijk kunnen WIJ nu ook genieten van Stevia. Het is een geweldig product en naast geen enkele calorie en chemische rommel geeft het nog vele meerdere gezondheidsvoordelen. Zo heeft het totaal geen invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het ook gerust door diabetespatiënten gebruikt kan worden, het heeft een zuiverende werking op ons bloed en het kan vele huidproblemen voorkomen.
Inmiddels is het steeds beter verkrijgbaar in de grote supermarktketens en pikken ook fabrikanten het op. Er komen met regelmaat nu steeds nieuwe producten op de markt die zijn gezoet met Stevia in plaats van gewone suiker of chemische zoetstoffen. Schappennieuws houdt u daarvan regelmatig op de hoogte.
Ik ben er erg blij mee. Ik ben zelf een fervent gebruikster geworden van het heerlijke gezonde natuurlijke goedje en ik word echt vrolijk als ik op Schappennieuws weer een nieuw product terugvind met Stevia. En er is al erg veel verkrijgbaar. Wat dacht u van een drinkyoghurt (ARLA ZIN!) en een heerlijke fruitige frisdrank (Appelsientje Sprankelfris)? Maar ook de gewone zoetmakers maken hun opmars. Het bekende merk in zoetjes/zoetmakers CANDAREL heeft een compleet nieuwe lijn op de markt gelanceerd “Candarel GREEN”, wat dus gebaseerd is op Stevia. Het merk PURE VIA zit nog het dichtst bij de natuurlijke bron door vrijwel alleen Stevia te gebruiken voor hun producten. Hun suikerklontjes zijn werkelijk heerlijk. Ik snoep ze tussendoor als snoepjes!
We kunnen gelukkig nog veel meer verwachten binnenkort, als we de fabrikanten mogen geloven. Coca-cola lanceert zeer binnenkort een cola light met Stevia waardoor we dus gezonde cola naar hartenlust kunnen gaan drinken. Kortom: zeker in deze tijd waarin nare ziekten als diabetes al veel bij kinderen voorkomen is Stevia een waar geschenk uit de hemel.
Zijn er dan geen nadelen? Als je het mij vraagt, nee. Ik vind het erg lekker, alhoewel sommigen zeggen dat ze de zoete smaak wat “bitter” vinden. En ook is het erg duur. Ja, dat vind ik ook nog steeds. Een pakje klontjes van 65 stuks kost € 5,35. Dat is echt erg veel. Maar gezien Stevia een ware inhaalslag aan het maken is in Europa denk ik wel dat hoe meer producten er gaan komen, hoe meer de prijzen gaan dalen. Fabrikanten moeten het nog oppikken en als goedkopere grondstof kunnen inkopen. Want helaas: suiker, vet en zout blijven de koplopers in goedkope en veelzijdige grondstoffen. Maar ik heb goede hoop. Zeker gezien de enorme gezondheidsvoordelen van Stevia lijkt het mij een kwestie van tijd.
Ik ga intussen nu even lekker genieten van een beker ARLA drinkyoghurt (de rode vruchten is werkelijk zalig) en vanmiddag lekker weer aan de “Stevia-thee” !!!!! Wat vindt u van Stevia? Vindt u het een goede zaak dat er eindelijk ook op de Europese markt producten komen? Laat het mij weten! Tot volgende week!